A Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhét öt magyar sajtkészítő vállalkozás alapította 2009 július 3-án Körösladányban.

Alapító tagok:

Bükki Kézműves Sajt, Sándor Tamás sajtkészítő, Eger tel.: 06 20/ 5854464 www.bukkisajt.hu

Gyomai Bethlen Sajt Kft., Földi László. Gyomaendrőd tel.: 06 30/ 9532446

Házisajt Sajtműhely, Hortig Rezső és Bertók Zsuzsa őstermelők, Lajosmizse tel.: 06 30/ 6206020 www.hazisajt.hu

Kiss Házisajt Manufaktúra, Kiss Ferenc őstermelő, Körösladány, tel.: 06 30/ 6067961 www.kisshazisajt.hu

Nárcisz Birtok, Mircz Nárcisz őstermelő, Debrecen tel.:06 20/ 3359620 www.asajt.hu

A céh - fogalma szerint - az azonos mesterséget űzők érdekvédemi szervezete. Néhányan - sajtkészítők - azért tömörültünk ilyen közösségbe, hogy felkaroljuk a magyar kézműves sajt ügyét. A modernség sorozatgyártott világában egyre nagyobb igény érzékelhető az emberi kéz egyedi és utánozhatatlan munkája révén létrehozott értékek iránt. Ez az érték kitűnően társul a sajtkészítéshez, hiszen a sajt - élő, mint a kéz, mely alkotja, formálja. Élő, mint a bor. Élő mindaddig, amíg nem fixáljuk egy kívánatos állapotban. De talán a sajtot még annyira sem lehet rögzíteni, mint a bort ...

Az élővel dolgozni talán nagyobb felelősség, mint az élettelen dolgokkal. Ezt a fajta kötelességet a szeretet teszi viselhetővé. És igenis a sajtkészítést lehet szeretni, mert nem mechanikus, következésképpen nem unalmas meló. A sajtkészítő nem csak a tejjel bírkózik, hanem a hagyománnyal is! De nem élő hagyomány az, ami a múltbéli örökös ismétlelgetését jelenti. A hagyomány megköveteli azt, hogy minden fazék tejben újra felfedezzük azt a zsenialitást, amivel eleink tartósították a tejet. Ugyanakkor a felhalmozott és a modern tudomány által új látásmóddal is kiegészített tudás bázisán a sajtkészítő fantáziája az egekbe szárnyalhat, így hozva létre az ősi receptek mellett újabb és újabb ízeket és formákat. Ezzel bizonyítva a kívülállók számára is, hogy a sajtkészítés igazi alkotó tevékenység!

A Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhe a hagyományos és lokális ízek megőrzésén nem a múzeumi sterilitás formájában munkálkodik, hanem tudja, hogy nem lehet élő az a sajtkészítő hagyomány, amely nem tud eljutni a fogyasztókhoz. Ezért a sajt kultúrájának terjesztésén, szakmai kollégiumok szervezésén túlmenően tagjai számára a sajtok értékesítésének lehetőségeit is feltárja és elérhetővé teszi. A tagok megosztják egymással szakmai tapasztalataikat, ezzel is segítik fejlődésüket. A belső szakmai és etikai kódex kidolgozásán túl a fenti célok megvalósulása érdekében törvényjavaslatok kidolgozásában is részt vesz.

Az egyesület nyitott arra, hogy más magánszemélyekkel, szervezetekkel együttműködjön, melyek céljainak megvalósulását segítik. Tagsága teljes jogú és pártoló tagokból áll.

Az egyesület pontokba szedett céljai:

elősegíti és támogatja a szakmai képzés hobbi-, alap- és felsőfokú szintjét, a szakmai továbbképzést és gyakorlatot

létre kívánja hozni a sajtmesteri címet

meg kívánja alakítani a kézműves sajtlovagrendet

minőségi védjegyet kíván létrehozni a kiváló minőségű kézműves sajtok részére

el kívánja érni a magyar gomolyasajt szakmai nevének és technológiájának levédését

sajtmustrákat kíván rendezni, ahol a nagyközönség számára bemutathatóak a termékek és a mustra egyben szakmai megmérettetés is

kialakítja a magyar tájjellegű sajtok nevét, amelyek a sajt származását, eredetét földrajzi névhez is kötik (pl. alföldi parasztsajt, ladányi sajt, balatoni sajt, gyomai kecskesajt, hegyvidéki sajt, gyűrűfűi sajt, hortobágyi kecskesajt, stb. Ösztönzi a a sajtkészítőket a névhez kapcsolódó sajtok folyamatos, állandó alapanyagból és technológiával történő előállítására.

a tagok csak fajtatejből készíthetnek terméket, amennyiben ettől eltérnek, azt jelezniük kell a fogyasztók felé

a céh teljes jogú sajtkészítő tagja legalább egy sajt termékre ráhelyezi a céh logóját

a céh feladatának tekinti az útszéli, kulturálatlan tejtermák-sajt árusítás megszüntetését, minőségi sajtszaküzletek (és kapcsolódó termékek) létrehozását szakemberek bevonásával

ösztönzi a magyar vendéglátást, kereskedelmet az ország sajtkultúrájának kialakítására, a külföldi termékek értékesítésének visszaszorításával szemben előtérbe helyezi a "Magyar tejből, magyar mesterek, magyar sajtot készítsenek!" jelszavát (Újhelyi Imre - Sárvár-Láncpuszta)

További információért keresse fel a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhe weboldalát!

on 05 április 2016

Közelgő események

Események nem találhatóak